Met Bouwbewijs kost het vakmensen weinig tijd en moeite om BENG-informatie vast te leggen.

Huis met energielabels

BENG en het nieuwe energielabel

Vanaf 1 januari 2021 moeten vergunningsaanvragen voor nieuwbouw van woningen en utiliteitsgebouwen voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Tegelijk met de BENG is ook het nieuwe energielabel voor gebouwen ingevoerd. Een energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een bestaand gebouw en bij de oplevering van nieuwbouw.

Energielabel verloop van G naar A

De EP-adviseur

De opdrachtgever van een woning- of utiliteitsbouwproject moet een vakbekwaam EnergiePrestatie-adviseur (EP-adviseur) aanstellen. De EP-adviseur maakt een BENG-berekening om de energieprestatie en het energielabel vast te stellen.

Inspecteur die notities maakt
Fragment van een bouwtekening

Voor de vergunningsaanvraag maakt de EP-adviseur een energieprestatieberekening om aan te tonen dat aan de BENG-eisen voldaan wordt. De EP-adviseur geeft dan ook een voorlopig energielabel af. In deze fase worden de uitgangspunten gebaseerd op tekeningen en andere ontwerpdocumenten.

Bij de oplevering moet de EP-adviseur een definitief energielabel afgeven en registreren in de landelijke energielabeldatabase. De EP-adviseur mag dan niet meer uitgaan van tekeningen alleen, maar moet de werkelijke situatie ter plaatse opnemen of gebruik maken van informatie die tijdens het bouwen is vastgelegd, zoals foto’s. En juist hierdoor kan iedereen in de bouw met BENG te maken krijgen.

Bouwvakker die een foto maakt

BENG voor vakmensen

Bouwvakker brengt isolatie aan

Als je werkt aan onderdelen die te maken hebben met BENG, zoals isolatie of verwarming, dan kan het nodig zijn om tijdens het bouwen informatie vast te leggen. Hiermee kun je aantonen dat je de juiste materialen hebt gebruikt en het werk goed hebt uitgevoerd. De EP-adviseur gebruikt dit vervolgens als onderbouwing bij de BENG-berekening.

Soms zal de opdrachtgever of zijn EP-adviseur je vragen informatie tijdens het bouwen vast te leggen, maar je kunt dit natuurlijk ook als service op eigen initiatief doen. Met de Bouwbewijs-app kost het vastleggen weinig tijd en moeite. Zo kun je eenvoudig aantonen dat je vakwerk hebt geleverd en kan je opdrachtgever dit verzilveren in de BENG-berekening en het energielabel.

Met de Bouwbewijs-app toon je eenvoudig aan dat je vakwerk hebt geleverd.
Je opdrachtgever kan dit vervolgens verzilveren in de BENG-berekening.

Onzichtbaar werk vastleggen

Een deel van het werk is op het moment van oplevering niet meer zichtbaar. Voorbeelden hiervan zijn het type en de dikte van de gevelisolatie en de hart-op-hart afstand van vloerverwarmingsleidingen. Het is dus zeker belangrijk om dit soort ‘onzichtbaar werk’ tijdens het bouwen vast te leggen. Dan kost het weinig moeite, zeker met Bouwbewijs, maar achteraf is het veel ingrijpender, kostbaarder en soms zelf onmogelijk.

Als de informatie niet tijdens het bouwen wordt vastgelegd, dan moet de EP-adviseur uitgaan van conservatieve aannames. Dat is toch zonde van het geleverde werk!

Isolatie met een rolmaat
Vloerverwarmingsleidingen

BENG bewijstypes

Kant-en-klare BENG bewijstypes in de Bouwbewijs-app:

 • BENG gevelisolatie woning
 • BENG vloerisolatie woning
 • BENG dakisolatie woning
 • BENG gevelisolatie utiliteitsgebouw
 • BENG vloerisolatie utiliteitsgebouw
 • BENG dakisolatie utiliteitsgebouw
 • BENG kozijnen, ramen en deuren
 • BENG verwarming
 • BENG koeling
 • BENG vloerverwarming
 • BENG luchtdichtheid

Het vastleggen van informatie tijdens het bouwen kan heel makkelijk met de kant-en-klare BENG bewijstypes uit de Bouwbewijs catalogus. Een bewijstype is een sjabloon waarmee je direct aan de slag kunt. De BENG bewijstypes geven houvast over welke informatie handig is om vast te leggen in welke situatie, maar je hebt ook de vrijheid om informatie weg te laten of toe te voegen naar eigen inzicht.

De BENG bewijstypes die op dit moment al standaard beschikbaar zijn in de Bouwbewijs catalogus zijn weergegeven in het grijze kader. Stuur een e-mail naar bouwbewijs@heidekracht.nl als je interesse hebt in BENG bewijstypes voor ventilatie, warmtapwater, bevochtiging/ontvochtiging, verlichting, energieproductie en/of beschaduwing.